Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόσβαση σε Διεθνής Πηγές Χρηματοδότησης

Το ΙΝ.ΜΕ.Κ.Ο. σας ενημερώνει για την παρουσίαση που έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο από το Υπουργείο Εξωτερικών η δικτυακή Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων με ηλεκτρονική διεύθυνση www.aidfunding.mfa.gr, και παρακολούθησαν πολλές Μ.Κ.Ο. Στόχος της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η ευαισθητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα που υλοποιούνται σε τρίτες χώρες, η αύξηση του κύκλου εργασιών τους και η αναβάθμιση της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς τους.

Είναι καταγεγραμμένο ότι η διεθνής κοινότητα διαθέτει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με τη μορφή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθυνόμενης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων ανατίθεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Οι ανάδοχοι έργων (projects) επιλέγονται μέσα από διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και μπορεί να είναι εργολάβοι δημοσίων έργων, προμηθευτές αγαθών αλλά και σύμβουλοι. Η αξία των συμβάσεων που συνάπτονται κυμαίνεται από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μεταφράζονται σε επιχειρηματικές και επιχειρησιακές ευκαιρίες για το σύνολο του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και των ελληνικών ΜΚΟ.

Η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει τρεις βασικές αρμοδιότητες:

1. την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση έργων του Υπουργείου Εξωτερικών,
2. τη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος του ΥΠΕΞ και
3. την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ με στόχο την αξιοποίηση των επενδυτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Η Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων παρέχει μια συστηματοποιημένη προσέγγιση των χρηματοδοτικών και επενδυτικών προγραμμάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μέσα από αυτή την προσέγγιση καλύπτονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EUROPEAID) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των περιφερειακών Αναπτυξιακών Τραπεζών και εθνικών αναπτυξιακών φορέων άλλων χωρών.

Σχετικά με την εμπειρία των Μ.Κ.Ο. που χρειάζεται για την συμμετοχή τους σε διεθνή προγράμματα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κοινή δράση με άλλες Μ.Κ.Ο.



Το http://koinopraxiamko.byethost13.com είναι κόμβος για θέματα δικτύωσης και συνεργασίας
ή τηλεφωνήστε μας: 210 8226562, 210 8840531

Δεν υπάρχουν σχόλια: